Sla navigatie over

Vrijheid leek tot voor kort evident. Het coronavirus en terreurdreiging hebben overheden gedwongen om beperkingen op te leggen om anderen te beschermen. Ondertussen geven extremistische en conservatieve krachten een bijzonder enge invulling aan vrijheid en stellen ze de fundamenten van de liberale democratie in vraag. Aan de grenzen van de EU wordt een democratie zelfs bruut aangevallen. Vrijheid staat dus onder druk. 

Wij liberalen moeten de vrijheidsgedachte anno 2022 zeer duidelijk definiëren en er meer dan ooit de vaandeldragers van zijn. Tijdens ons derde Liberaal Vuur-congres denken we na over het beschermen en vergroten van alle vormen van vrijheid.  

  • Vrijheid vs veiligheid. Tot hoever zijn we bereid om onze privacy op te geven om terreur of criminaliteit te bestrijden? Kan legalisering helpen in de war on drugs? En hoe moeten we de strijd aangaan met fake news en desinformatie? 
  • De vrijheid om je leven te leiden zoals je zelf wil. Moeten rechten zoals abortus of het homohuwelijk in de grondwet verankerd worden? Hoe behandelen we singles eerlijker? Hoe gaan we om met de bio-etische vraagstukken van morgen?
  • De vrijheid om vooruit te gaan. Hoe dringen we de betuttelende en almaar groeiende overheid terug? 

 

Congrestrekkers

De trekkers van dit congres zijn Kamerlid Marianne Verhaert, Vlaams Parlementslid Tom Ongena en schrijver en Europees ambtenaar Vincent Stuer. Ook de alumni van de eerste jaargang van ons talentenprogramma Gangmakers werken mee aan dit congres. 

Voortraject

Geef ons jouw mening via de enquête  

Hoe kunnen we onze vrijheden beschermen, vandaag én morgen? Laat ons jouw mening weten via onze korte enquête. 

Schrijf een blog over vrijheid  

Heb jij een uitgesproken mening over pakweg bio-ethische vraagstukken, het gebruik van gezichtsherkenningscamera’s, de legalisering van softdrugs, een actuele invulling van negatieve en positieve vrijheden... of welk onderwerp dan ook dat binnen dit congres past?  

Kruip dan in je pen, schrijf een blog en inspireer de andere congresgangers! De teksten worden op deze website gepubliceerd, op voorwaarde dat ze ideologisch en niet partijpolitiek geïnspireerd zijn en een constructieve inhoudelijke bijdrage leveren aan het debat dat we met dit congres willen aanzwengelen. 

Luister naar de podcasts 

In onze podcastreeks gaan we dieper in op de onderwerpen van dit derde congres: 

  • Filosofe Tinneke Beeckman samen met Marianne Verhaert over “de bevrijding van het individu”  
  • Nederlands publicist Daniël Boomsma en Vincent Stuer over “vrijheid dankzij of ondanks de overheid” 
  • Auteur Johan Op de Beeck en Tom Ongena over “vrijheid van meningsuiting: in gevaar of een gevaar?” 

Congresprogramma 

Zaterdag 17 september, 9-15u 

  • Interessante sprekers 
  • Debatten en stemmingen over stellingen (in één plenaire in plaats van aparte werkgroepen) 
  • Lunch en slotreceptie.  

Het exacte uur, schema en programma volgt later. 

 

Blijf op de hoogte
Gemaakt door Code Nation via NationBuilder